Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması kuruldu: Engelleri dayanışarak aşıyoruz

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması tüm sahne sanatları öğrencilerinin ulaşabileceği etkinlikler düzenlemeyi amaçlıyor.

Türkiye’deki üniversitelerin sahne sanatları bölümlerinde okuyan öğrenciler, bir araya gelerek Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması’nı kurdu. Çok sesli bir üretim zemini oluşturmayı amaçlayan Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması, coğrafi ya da maddi olarak imkânı olmayan öğrencilerin yararlanabileceği etkinlikler düzenlemeyi amaçlıyor.

Bertolt Brecht’in “Madem iyisin, neye yarıyor iyiliğin?” cümlesinden yola çıkılarak kurulan dayanışmada üniversitelerin tiyatro, opera, bale, dramatik yazarlık, sahne tasarım ve çağdaş dans bölümlerinde okuyan öğrenciler yer alıyor.

Dayanışma’nın kuruluş manifestosunda eğitimde fırsat eşitliği talebine vurgu yapıldı. Manifestoda “Bir arada oluşumuz hiçbir siyasi etkinin, yapının ya da politik oluşumların etkisinde değildir, sadece sahne sanatları öğrencilerinin inisiyatifindedir” cümlesi yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini desteklemek amacıyla bir araya gelen öğrenciler, Sahne Sanatları Öğrenci Dayanışması adı altında çalışmalarını sürdürmekte. Dayanışma yakın dönemde hayata geçecek ve tüm sahne sanatları öğrencilerinin katılımına açık olacak bir atölye serisi düzenleyeceklerini açıkladı.

Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması’nın kuruluş manifestosu şöyle:

Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması, bünyesinde Türkiye’nin her yerinden tiyatro, opera, bale, dramatik yazarlık, sahne tasarım, çağdaş dans gibi sahne sanatları öğrencilerini barındıran bir dayanışma oluşumudur. Temel prensibi bu öğrenciler arasında çok sesli bir üretim zemini oluşturmaktır.

Bugünün öğrencileri yarının eğitmen ve sanatçıları olarak, sanatımızla kendimizi var etme yolunda karşılaştığımız engelleri dayanışarak aşıyor, eğitimde fırsat eşitliğini destekliyoruz.

Coğrafi ya da maddi olarak imkânı olmayan öğrencilerin ulaşamadıkları eğitimlerle buluşabilmeleri için çalışmalar yapıyor, saptadığımız problemlere ortak çözümler üretiyoruz. Bunları gerçekleştirirken İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni temel alıyor, kolektif bir bilinç inşa ederek din, dil, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim ayırmaksızın herkese eşit söz hakkı tanıyoruz.

Bir arada oluşumuz hiçbir siyasi etkinin, yapının ya da politik oluşumun etkisinde değildir; sadece sahne sanatları öğrencilerinin inisiyatifindedir.

Bertolt Brecht’in “Madem iyisin, neye yarıyor iyiliğin?” cümlesini yineliyor; bu zemine, üreterek, araştırarak, birlikte öğrenerek ve inisiyatif alarak var olmak isteyen herkesi davet ediyoruz.